Kodėl burnos higiena klinikoje yra tokia populiari?

Kodėl burnos higiena klinikoje yra tokia populiari?

Jautrumas burnoje, pageltę dantys ar kariesas – girdėtos problemos? Jos visos yra susijusios su burnos higiena. Dabar visos šios problemos išsprendžiamos burnos higienos procedūrų metu. Profesionalūs specialistai geba ne tik patobulinti Jūsų šypseną, bet ir apsaugoti ją nuo klastingų ligų.

Burnos higiena – kas tai?

Burnos higieną pacientai yra linkę tapatinti su kosmetiniu dantų balinimu ar kitomis “grožio” procedūromis. Tačiau tai yra ne tik prevencija, bet kartais net ir gydymas nuo kur kas rimtesnių dantų ligų. Profilaktiškai ją atliekant du kartus per metus, galima išvengti periodonto ligų (parodontozės), žandikaulio problemų, dantenų kraujavimo ir nemalonaus burnos kvapo.

Procedūros eiga

Tam, jog pašalinti visus egzistuojančius mitus, trumpai paaiškinsime burnos higienos procedūros eigą. Pirmiausia, ultragarsiniu skaleriu pašalinami dantų akmenys esantys virš dantenų, ir jeigu reikalinga, iškrapštomi gilesni akmenys iš dantenų kišenių. Tokiu būdu visiškai apsaugomas danties emalis, nes skaleris juda tik prie akmenų. Sunkiau pasiekiamų akmenų šalinimas yra atliekamas kiurečių pagalba. Galiausiai, atlikus akmenų šalinimo procedūrą, paciento dantys yra valomi –  purškiami specialia soda su sodapūte. Tuomet po šio valymo, būtina nupoliruoti dantų paviršių su specialia pasta (profesionalų pagalba, dažniausiai išvalomi 1-2 milimetrai akmenų, todėl poliravimas yra būtinas). Verta paminėti, jog atvejais, kai pacientas yra  jautrus skausmui, gali būti taikoma vietinė nejautra.

Jeigu neatliekama burnos higiena

Šios procedūros vengimas vienareikšmiškai veda link rimtų dantų ar dantenų problemų. Pirmiausia, ant dantų kaupsis nenuvalytos apnašos, kurios 4-5 dienų bėgyje sukietėja ir virsta akmenimis, kurių įprastu dantų šepetėliu nebenuvalysi. Dantų akmenyse kaupiasi bakterijos, kurios ilgainiui tirpdo žandikaulio kaulą ir sukuria vadinamąsias giliąsias kišenes. Pradinė jų stadija – tai 1-2 milimetrų gylio įdubimai, kurie ilgainiui pagilėja iki 3-4 milimetrų, kol galiausiai pasiekia 8-10 milimetrų gylį.

Gręsia rimtos ligos

Susidarę dantų akmenys, pacientui nėra akivaizdžiai matomi, tačiau simptomai akivaizdūs – pajautrėjusios ir kraujuojančios dantenos bei atsiradęs blogas burnos kvapas. Kadangi namų priemonėmis dantų akmenų pašalinti yra neįmanoma, tai tampa akivaizdžių problemų pradžia.

Akmenyse ima daugintis bakterijos, toksinai ir rūgštys, kurie žaloja dantis, periodonto audinius ir dantenas. Tokie pokyčiai sukuria patogią aplinką įsiveisti tokioms ligoms, kaip kariesas, uždegimai ir periodonto ligos (parodontozė). Ilgainiui tirpsta kaulas ir pradeda judėti dantys, kol galiausiai iškrenta patys. Taigi, burnos higienos procedūros ne tik gerina plika akimi matomą dantų būseną – nuvalo juos ir pašviesina spalvą, bet ir veikia kaip prevencija nuo burnos ligų. Todėl profesionalios burnos higienos procedūros yra privalomos, norint išsaugoti sveikus dantis. Implantų turėtojams – tai būtina procedūra  du kartus per metus.